Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointisähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
Vaalea Tumma
Kuinka kaikki alkaa
Yleisön pyynnöstä kirjoitan seuraavan kappaleen blogiini. Sori, kesti vähän  ;)

Aiheena on chilien kasvatuksen aloittaminen. Mitä siihen kuuluu, mitä tulee tietää ja mitä kannattaa tehdä jne..


Yleisiä linkkejä:
http://chilifoorumi.fi/
Fatalii's Growing Guide  - Suomalaisen "chiligurun" kasvatusopas
http://infernochili.net/  - kasvatusopas
http://www.chiliyhdistys.fi  
http://chiliwiki.fi/

Kauppoja:
http://fataliiseeds.net/  - Samaisen gurun siemenmyyntisaitti. Laatukamaa, tosin minimitilaus 15€.
http://www.readytogrow.co.uk/  - Pätevä brittiläinen nettikauppa, josta saa chilinsiemenien lisäksi muidenkin kasvien siemeniä
http://www.chilitarvike.fi/  - Suomalaisen chiliharrastajan perustama tarvikekauppa, suosittu muiden harrastajien keskuudessa
http://www.puutarhurinverstas.com/  - Kätevästi Sörnäisissä, mutta useasti ravaamalla voi päätyä poliisin seurantaan  :P
http://www.viherpeukku.com/  - Myös kätevällä sijainnilla varustettu kauppa, mutta samat "moraaliset ongelmat" kuin ylemmässäkin

Ylläolevista linkeistä lukemalla löytää oikeastaan kaiken tarvitsemansa tiedon aiheesta, joten en tässä hirveän yksityiskohtaisuuksiin mene. Kysyä saa toki, jolloin voin vastata tarkemminkin. Chilien kasvattamisessa yksi hauskimpia puolia on se, että siitä voi tehdä juuri niin yksinkertaista tai monimutkaista kuin itse haluaa. Kaikki on itsestä kiinni. Toisella on yksi kasvi multaruukussa olohuoneen nurkassa, kun toisella voi olla satoja kasveja ja sellaiset vesiviljelysysteemit ja valaisimet, että rupeaa jo niin poliisi kuin palotarkastajakin kiinnostumaan. Itsellä on tällä hetkellä vain kolme kasvia ja nekin kasvaa kaikki samassa pömpelissä, joten aika simppeli meinkinki täällä. Menee myöskin hyvin vähällä hoidolla, mitä nyt lamppua nostan pari kertaa viikossa ja lisäilen 10 litraa vettä säiliöön viikon parin välein.

Alussa on tietysti pari seikkaa, mitä kannattaa huomioida. Mihin kasvi(t) on tarkoitus sijoittaa? Onko niillä tarpeeksi luonnonvaloa vai tarvitaanko kenties lamppu? Jos löytyy valoisa etelään antava ikkuna, niin kasvi pärjännee hyvin pelkällä luonnonvalolla tehden jopa ihan hyvin satoakin kesällä. Talvella pitäisi myös pysyä hengissä ilman keinovaloa, jos vaan sitä luonnonvaloa on tarpeeksi saatavilla. Jos taas luonnonvaloa on vähän tai ei ollenkaan saatavilla, niin chili tarvitsee lampun kasvaakseen ja tehdäkseen satoa. Eikä nyt puhuta mistään 5W tuikuista, vaan minimissään 24-30W energiansäästölamppu (siis oikea teho tuon verran, ei mitään sitä "vastaa näin ja näin tehokasta hehkulamppua"-paskaa) per kasvi. Hehku- tai muutkaan lamput ei käy, vaan sen pitää oikeastaan olla energiansäästölamppu eli ESL. Kovimmilla hepuilla on sitten sellainen 600W suurpainenatriumvalaisin, joita löytyy kasvihuoneista. Sellaisella lämpiää tupakin samalla ja nopeasti voi löytyä myös poliisisetä oven takaa  :P Tuollainen 600W SpNa-valo on se kaikista paras mutta harvapa tuollaista hankkii korkeiden käyttökustannusten takia. Itseltä löytyy nykyään 200W ESL, jonka ostin Puutarhurinverstaalta 100€ hintaan. Tuolla kasvaa jo erittäin iloisesti muutamakin kasvi ja satoa tulee. Valaisee kivasti lisäksi muuten pimeän työhuoneen. Kesällä kasvit kannattaa tietysti viedä ulos aurinkoon, jos vaan piha/parveke löytyy.

Toisekseen pitää tietysti päättää, mitä haluaa kasvattaa. Chilejä on hyvin erilaisia ja useilla voi olla toisistaan paljonkin poikkeavia vaatimuksia kasvuolojen suhteen. Ei siis kannata välttämättä alkaa viljelemään mitään hirveän hankalaa lajiketta, jos tietää että kasvuolot eivät ole mitkään optimaaliset. Esimerkiksi Fataliin sivuilla on chilejä listattu mm. sen mukaan mitkä ovat helppoja viljellä. Chileillä on myös erilaisia käyttötarkoituksia, joten kannattaa miettiä miten tulevan sadon mahdollisesti käyttää. Meneekö kaikki tuoreena, kuivatetaanko ja mahdollisesti jauhetaanko ne vai tehdäänkö niistä esim. säilykkeitä tai hilloja.

Kasvualustan ja ruukun suhteen kannattaa myös miettiä, mitä haluaa tehdä. Monille helpoin tapa on kasvattaa perinteisesti mullassa ja ruukussa. Mullan kanssa pitää vaan olla tarkkana, että se ei ole liian ravinteikasta, esim. Musta multa ei käy. Mieluummin hiekkaisampaa. Ruukku voi olla altakasteluruukku, mutta perinteisempi lienee parempi vaihtoehto. Chilit eivät nimittäin tykkää yhtään, jos multa on liian kosteaa pitkään ja liiallinen kastelu lienee yleisin hoitovirhe. Mieluummin antaa kunnolla kuivahtaa kastelujen välissä. Vesiviljely on siistimpi ja tehokkaampi vaihtoehto multakasvatukselle, mutta vaatii vähän enemmän perehtymistä. Ei sekään mitään rakettitiedettä ole ja pitkällä tähtäimellä varmasti helpompaa, kun ei tarvitse kantaa multasäkkejä kaupasta kotiin.

Lannoituksen suhteen on todella monta leiriä ja riippuu myös pitkälti siitä, missä kasvualustassa kasvit ovat, että mitä kannattaa antaa. Mitään hirveitä hifistelylitkuja ei tässäkään tarvita, vaan esim. jokaisesta rautakaupasta saatava Puutarhan kesä toimii mainiosti. Kilon purkki ei maksa paljoa ja kestää todella kauan.

Tässä oli nyt tälläinen hyvin lyhyt intro kasvatuksen aloittamiseen. Lisäilen mahdollisesti myöhemmin lisää, koska nyt ei enään ehdi kirjoitella tänään. Lisää infoa löytyy mm. noista antamistani linkeistä tai kysymällä.

Niin ja nythän on se vuoden paras aika pistää siemenet multiin, niin ehtivät vähäsen kasvaa sisällä ja ovat sitten valmiita ulos pistettäväksi kun säät lämpenee  :)


Loppuun vielä kuva nykyisestä kasvustosta:
4 kommenttia
Sharkie 09.05.2022 15:17
Omat chilit laitoin jo pari päivää sitten tulille. Ihan normi multaan ja kaupan halpissiemenistä. Alotellaan tälleen kevyesti.

Mutta miten despon ja Gba:n chileillä menee tänä päivänä!?
Gba 25.03.2012 21:39
Omat chilit laitoin jo pari päivää sitten tulille. Ihan normi multaan ja kaupan halpissiemenistä. Alotellaan tälleen kevyesti.
despo 24.03.2012 17:20
No höh, pitää korjata kotiinpäästyä..
Alkuun yleistä höpinää
Idea tämän blogin tekemiseen tuli itse asiassa eräältä lautalaiselta Facebookin puolella. Tenttiinhän tässä pitäisi lukea, mutta kirjoitetaan nyt sitten tänne. Kirjoitan tämän lähinnä chilien näkökulmasta, koska niihin olen itse tällä hetkellä keskittynyt.


Kasvit on kivoja ja niiden kasvua on hauska seurata. Ne piristävät päivää ja kotia yhtälailla. Olen jo muutaman vuoden kasvatellut himassa kaikenlaista, lähinnä erilaisia chilejä. Kai sitä voisi vaikka jotain tomaattiakin kasvatella, mutta en ole vielä viitsinyt vaikka tyttöystävä yleensä yrittääkin sitä ehdottaa. Blogin nimestä poiketen en viitsi kämppääni kuitenkaan kasveilla täyttää, vaan yritän pitää homman asiallisena ja siistinä. Kasveja on tällä hetkellä, toisin kuin jotkut kaverini luulevat, vain muutama chili sekä muutama viherkasvi sekä orkidea. Koko homma menee nykyään itse asiassa aika lailla itsestään, koska tuo järjestelmä missä chilini kasvaa, hoitaa itse itsensä lähes kokonaan. Itse vain keskityn tällä hetkellä seurailemaan kasvua ja odottelemaan satoa. Suomessa on mielenkiintoisesti todella paljon harrastusta ja tietoutta sekä harrastelija että ihan ammattitasolla ja internetistä löytää huimasti tietoa chilinkasvatuksesta suomalaisilta alan sivuilta.

Miksi sitten pitäisi kasvattaa itse kasveja kotona? Sen lisäksi, että kaverit katsoo aluksi hieman kieroon ja saa jatkuvasti kuulla läppää siitä, kuinka kaapissa taitaa olla jotain vähän muitakin kasveja kuin chilejä, niin tämä on hemmetin hauskaa puuhaa. Saa itse tehdä jotain omin käsin ja katsoa tuloksia. Koko ajan oppii jotain uutta. Esimerkiksi chilien kasvatuksessa hienoa on mm. se, että niitä voi sitten käyttää ruuanlaitossa. Mulla on kaapissa itse siemenestä asti kasvatetuista Cayanneista jauhettua chilijauhetta ja sen kanssa kokkaamisessa on vähän eri fiilis kuin kaupan chilijauheen kanssa.

Chilit ovat siinä mielessä hauskoja kasveja, että niiden kasvatukseen voi käyttää ihan niin paljon aikaa ja energiaa kuin haluaa. Voi joko kasvatella ihan perinteisesti mullassa ja ruukussa tai sitten voi hifistellä vesiviljelyn kanssa. Oikeastaan on ihan itsestään kiinni, miten haluaa hommat hoitaa. Ei ole mitään tiettyä oikeaa tapaa. Toiset pitää kasvejaan multaruukussa ikkunalaudalla ja antaa kasvaa vapaasti lähes itsestään, toiset panostaa kunnon kasvilamppuun ja systeemeihin sekä lannoitteisiin. Yksi totuus tässä hommassa on ja se on se, että mopo lähtee yleensä erittäin helposti käsistä. Varansa kannattaa siis pitää, jos tähän hommaan lähtee  ;)

Sisustusnäkökulma on tietysti yksi mitä kannattaa miettiä tässä hommassa. Tässä hommassa pitää taas käyttää sitä omaa harkintaa. Systeemeistä saa nimittäin juuri niin tyylikkäitä tai rumia kun vaan haluaa. Itse olen yrittänyt pitää homman siistinä ja siinä on ihan hyvin onnistuttukin, vaikka tyttöystävä olikin aluksi vähän huolissaan. Osa porukasta täyttää olkkarin lattiankin kasvatusämpäreillä, mutta kukin tekee miten tykkää. Tämä meidän kasvusto on täällä työhuoneen puolella suojassa katseilta ja menee ihan hyvin tuonne nurkkaan jemmaan. Itse asiassa on ihan kiva kun täälläkin on vähän jotain vihreää ja tuo lamppu valaisee sen verran hyvin, että rupeaa oikeastaan vituttamaan pimeys kun se sammuu illalla.

Taidan kirjoittaa tähän blogaukseen vain omista tällä hetkellä olevista viljelmistäni ajanpuutteen vuoksi. Jos porukkaa kiinnostaa ja mulla on aikaa, niin voin kirjoitella enemmän ihan kasvatuksen alkeista ja sellaisesta.



Alla pieni kuvasarja tämänhetkisestä viljelmästäni. Chili on CAP220/Aji Ahuachapáu ja ainakin nimi viittaa El Salvadorilaiseen kaupunkiin, joten ehkä se on sieltä kotoisin. Tämä chili on semisti tulinen ja parhaimmillaan ilmeisesti tuoreena, eikä jauhettuna. Omana suunnitelmana on etikkasäilöntä, koska eihän nuo tuoreena niin kauaa säily että ehtisi käyttää koska satoa on odotettavissa aika hyvin.

13.10.2011:


30.10.2011:


14.11.2011:

Kuva nyt tuli jostain syystä väärinpäin, mutta en jaksa ruveta taistelemaan tuon kanssa, koska sen pitäisi kyllä näkyä ihan oikeinpäin..

04.12.2011 eli tänään:



Jos jotain strategisia tietoja mainitsisin, niin chileillä on siis ikää vain noin 2kk mutta pituutta on reilut 90cm. Kukkia en ole laskenut, mutta määrä on jotain +100kpl. Kypsyviä podeja on muutama tällä hetkellä, mutta kukkien määrästä päätelle niitä tulee olemaan aika paljon vielä lisää. Nämä kasvit eivät kasva mullassa, vaan saavat ravinteensa ravinneliuoksesta jonka pumppu pumppaa neljä kertaa päivässä parin minuutin ajaksi kasvien saataville. Pumppu toimii ajastimella kuten myös 200W ESL-lamppu, joten koko homma on mahdollisimman automatisoitua. Itse vain lisäilen vettä silloin tällöin ja hyvin kasvaa  :)



Loppuun vielä pari sekalaista fiilistelykuvaa:


0 kommenttia