Qwerty-näppis vienee kyllä iän puolesta voiton(mites se oli, jostain 1800-luvun kirjoituskoneista peräisin?). Ja siinä se pointti on muutenkin, että tämän tyyppisten standardien syrjäyttäminen on pirun vaikeaa. Asioiden parantaminen vähän ei riitä, jos ihmiset ovat tottuneet vanhaan siinä määrin ettei uutta oikein tule edes ajatelleeksi. Tulee se vanha kysymys ehjän korjaamisesta eteen.
Qwerty kieltämättä pääsi unohtumaan. Näppäimistö-layoutin muuttaminen on tosin sinänsä hankalaa että siinä ei riitä ohjelmallinen muutos, vaan se (tavallaan) vaatii uuden näppäimistön. Toinen ongelma on että vaikka sinulla olisikin esimerkiksi herra Dvorakin kehittämää layouttia käyttävä näppäimistö, sinun kavereilla, työpaikalla, koulussa, kirjastossa ja muissa julkisissa paikoissa tuskin sellaista on, edes vaihtoehtona. Ei minulla kokemusta ole, mutta veikkaisin että Qwerty -näppiksen ja Dvorak -näppiksen välillä hyppiminen saattaisi olla jokseenkin sekavaa.
Wave taasen on vain nettisivu, eli jos vaikka menet kirjastossa Internetiin, voit yhtä hyvin mennä wave.google.comiin kuin gmail.comiin. Eikä sähköpostin ja Waven rinnakkain käyttö ole millään tapaa sekavaa tai hankalaa, siirtymävaihetta ajatellen. Ne on vain kaksi eri ohjelmaa/nettisivua lukuisten muiden ohella joista jompi kumpi jää enemmin tai myöhemmin pois. Myöskin Wavella on paljon enemmän annettavaa sähköpostiin verrattuna kuin Dvorakilla Qwertyyn verrattuna. Ja lisäksi Wavella on paljon enemmän momenttia kuin Dvorakilla, mikä on erittäin tärkeä asia kun jotain vanhaa halutaan vaihtaa uuteen. Jos kellään ei ole intoa vaihtaa, tai vaihtoa jopa suuresti vastustetaan, niin eihän se vaihto silloin tapahdu.
Ottaen kuitenkin huomioon normi-sähköpostin vahvan aseman, ja vaikkapa sen, kuinka vieras käsite Google Docs edelleen on monille ihmisille, puhutaan varmasti vuosista, ellei kymmenistä, ennen kuin tämä on jotakuinkin laajassa käytössä. Jos siis Google Wave ylipäätänsä lopulta päätyy olemaan "se uusi juttu".
Jep, ei se siirtyminen Waveen todellakaan yhdessä päivässä tule tapahtumaan, ja tietenkin sekin on mahdollista että Wave syystä tai toisesta floppaa. Ja joka tapauksessa Waven maailman valloitus voi alkaa vasta parin vuoden päästä. Se on tällä hetkellä vasta Preview -vaiheessa, mikä on tässä tapauksessa suunnilleen sama kuin Alpha. Saa nähdä siirtyiskö se jo ensi vuoden aikana Betaan, ja missä vaiheessa Wave-tilejä voi alkaa tekemään ilman kutsua. Ja tietenkin yrityksillä on merkittävä vaikutus siihen että korvaako Wave sähköpostin, eikä yrityksillä varmaan ole hirveemmin intoa vaihtaa toimivaa ja vakaata sähköpostijärjestelmää järjestelmään jonka perässä kiikkuu sana Beta.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tietokonemaailmassa jotkut muutokset tapahtuu todella nopeasti. Esimerkiksi 80-luvulla termit AT ja ISA oli hyvin tuttuja, mutta ne katosi tyystin 90-luvun aikana (AT:n perään tuli X, mutta ei ne siitä huolimatta yhteensopivia ole). 90-luvulla tuli joku AGP, mutta missä se nyt on? Google (hakukone) ja Youtube tuli ja löi ittensä läpi hyvin nopeasti. Ja tietenkin erilaisia yhteisöpalveluita on tullut, hehkutettu kuinka niitä tullaan käyttämään vuosia, mutta vähän ajan päästä tullut toinen palvelu jyräsi vanhan eikä kukaan enää muista vanhaa.
Yksi ihan ehdoton asia Waveen siirtymisessä on tuki sähköpostille. Jos sähköpostien lähettäminen ja vastaanottaminen ei ole vakio-ominaisuus Wavessa, siihen siirtyminen tulee kestämään todella kauan, tai se ei tapahdu koskaan. Mutta tietenkin Waven kyky aggregoida tietoa eri lähteistä mahdollistaa esimerkiksi sen, että Wave voi toimia sähköpostiohjelmana. Eli Wave -tiliä luotaessa käyttäjältä voitaisiin kysyä, että haluaako hän liittää sähköpostiosoitteen tai pari tähän Wave-tiliin, ja jos käyttäjä vastaa myöntävästi häneltä kysytään sähköpostitilin tiedot. Tämän jälkeen Wave hakisi käyttäjän sähköpostit tasaisin väliajoin, ja niihin vastaaminen onnistuisi tietenkin suoraan Wavesta. Tämä yksistään madaltaa rimaa Waveen siirtymisessä, mutta ongelmana on edelleen että miten keskustelu vaikkapa kahden Wave-käyttäjän ja kahden sähköpostia käyttävän henkilön välillä tapahtuu. Ja entä jos soppaan halutaan lisätä kolmas sähköpostin käyttäjä kun keskustelua on käyty jo kymmenien viestien verran?
Waven ja sähköpostin on kuitenkin ehdottomasti toimittava yhdessä, ja niiden tulisi toimia hyvin ja järkevästi käyttäjän näkövinkkelistä. Muutoin siirtymä sähköpostista Waveen saattaa kestää todella kauan.