Sanotaan nyt heti ekana että videoeditointi tai mikään muukaan grafiikan luonti tavalla tai toisella ei ole minulle tuttua. Tietokoneet tosin on tuttuja.
Ilmeisesti näyttiksellä ei ole vaikutusta mihinkään?
Näyttiksellä ei ole väliä siinä vaiheessa kun painaa jotain renderöi -nappia ja sitten katsoo kun joku palkki täyttyy väristä, sen homman hoitaa prossu. Mutta jos jotain 3d juttuja teet ja haluat kattella 3d-malleja sun muita reaaliajassa niin sen kai hoitaa näytönohjain.
Sitten on tullut näitä ihme tuplaytimellä varustettuja prossuja. Huomasin myös että jotain neliytimisiäkin on? Onko mitään järkeä hankkia tuollaista, vai kannattaako vain tyytyä tuplaydin prossuun? Ainakin nuo ohjelmistot tukevat sitä.
Kaksytiminen prossu on (lähes) sama kuin jos koneessa olisi kaksi erillistä prosessoria. Koska 3d-mallinus ainakin taitaa olla aika muisti-intensiivistä puuhaa, niin saattais olla jopa hyvä veto ostaa emo johon voi laittaa kaksi prossua. Kaksytimisen prossun molemmat ytimet jakavat saman muistikanavan, mutta jos koneessa onkin kaksi erillistä prossua, niillä on molemmilla omat muistikanavat. Valinta kahden yksiytimisen ja yhden kaksiytimisen prosessorin väliltä ei kuitenkaan ole ihan simppeli, enkä minä tiedä varmaksi kumpi sopii sinun käyttötarpeisiin paremmin. Kannattaa ettiä siihen vastausta jostain muualta, kuten vaikka käyttämiesi ohjelmien ohjeista tai nettisivuilta.
Se sitten että ostaako kaksi- vai neliytimisen prossun (tai 2/4 -prossua) riippuu käytetyistä ohjelmista, eli montaako ydintä ne tukee. Esim. pelit yleensä tukee vain yhtä ydintä joten kaksytimisestä prossusta käytetään ainoastaan toista, se toinen hoitaa sitten muita prosesseja kuten käyttistä. Joten jos ohjelma tukee korkeintaan kahta ydintä niin silloin neliytimestä prossusta ei ole iloa koska ne kaksi muuta ydintä lähinnä vaan idlais.
Intelin Core 2 Duo prossut taitaa edelleenkin olla parhaimpia moniydin prossuja. AMD:ltä ei ole tainnut vieläkään tulla neliydin prossuja.
Kiintolevy tilaa sais olla vaikka teratavun verran, jos niin paljoa on mahdollista saada koneeseen.
Tämän hetken suurimmat kiintolevyt ovat... 1teratavusia. Kiintolevyjen kannattaa ehdottomasti olla SataII levyjä. Kiintolevyjen kohdalla kannattaa muistaa että niissä on aina rajallinen kaista (SataII levyjen kohdalla maksimi on 300Mbit/s, mutta mikään SataII levy ei pysty edes tuohon) joten jos haluat lisää kaistaa kiintolevyltä lukemiseen tai sille kirjoittamiseen niin silloin joudut tutustumaan "RAIDaamiseen" (MMORPGistit nauraa). Parhaimpia RAIDeja on RAID 5 (vaatii väh. 3 levyä), RAID 10 tai 0+1 (vaatii väh. 4 levyä) ja RAID 50 tai 0+5 on kuningas (vaatii väh. 6 levyä). Ja jos haluat RAIDista ottaa kaiken ilon irti, joudut ostamaan (X0 tai 0+X RAIDit vaatii) erillisen RAID-ohjaimen joiden hinta tais olla alkaen 400€. Ei RAIDaamisesta sen enempää. Kysele lisää jos kiinnostaa.
Western Digitalin Caviar SE16 sarjan levyt on kaikkein hiljaisimpia. Tosin 500Gt on kai edelleenkin suurin sellainen levy.
Sitten mitä pitää ottaa huomioon virtalähdettä ja tuuletinta hankkiessa? Ei ole nimittäin mitään aavistusta. >_>
Virtalähteellä on ainakin sen verran väliä että kannattaa olla jonkun hyvän valmistajan tekele. 350w riittänee. Jos näytönohjain tarttee erillisen virtakaapelin (PCIe-virtakaapeli) niin sellainen olisi ihan hyvä löytyä virtalähteestä. Prossun tuuletin/jäähdytin on hyvä jos sen tiedoissa sanotaan että se "tukee" koneessa olevaa prossua. Koteloon kannattaa laittaa joku kotelotuuletin tai pari. 120mm on yleensä hiljaisimpia. Jos hiljasen koneen haluat niin silloin pitää mm. tuuletinten ja prossun jäähdyttimen kanssa olla tarkkana. Kiintolevytkin tietty pitää ääntä, ja isommat levyt pitää isompaa ääntä. Yksinkertaisesti kaikki liikkuvat osat pitää ääntä. Hiljaisuudesta tosin joutuu maksamaan.
Jos Suomesta ajattelit tuon koneen ostaa, niin silloin MBNetin Hintaseuranta on kova sana. Saksasta (tai siis jostain muualta kun Suomesta :grin:) ostettuna se tosin tulee halvemmaksi. En nyt muista minkään saksalaisen putiikin nimeä...