Sharkie
Valikoiva pelaaja.
Moderaattori
Viestejä: 3 175
Basaaripisteet: 5
Tästä päästään vain suoraan siihen, että niitä ikärajoja voitaisiin edes koittaa ottaa vakavasti. Kuuntelin vastikään radiosta Suomen elokuvatarkastamon ja joidenkin muiden tahojen suorittamasta tutkimuksesta, jossa tietyn ikähaitarin koelapsukaiset kävivät läpi lukuisia liikkeitä niin isoista ketjuista pieniin pelikauppoihin ja yrittivät ostaa k-18 pelejä. En muista tarkkoja lukemia(tai kuten huomaatte, muitakaan yksityiskohtia...), eikä nyt jaksa kaivaa dataa, mutta leijonanosa ostoyrityksistä onnistui heittämällä. Ja joukossa oli kuitenkin kymmenen ikävuoden nurkillakin pyöriviä skidejä.
Jos huoli väkivaltaviihteen vaikutuksista on kerran niin suuri, niin minusta luonnollinen johtopäätös olisi alkaa pitää tiukkaa linjaa siitä, kenelle niitä väkivaltaisia viihdeartikkeleita myydään. Pakottaisi vähintäänkin hankkimaan hakijan uusinta Tapa Kaikki 4D:tä varten, mikä voisi suurena vaivana karsia muutaman piltin kaupannurkilta pois. Voitto yhteiskunnalle sekä (mielen)terveemmälle tulevaisuudelle!
Vaan hei, olihan tässä se positiivinen puoli, ettei nyt itketty pelkästään pelien vuoksi.
EDIT. Googlasin sittenkin, ja MBNetin uutisosasto kertoi tutkimuksesta seuraavaa:
Pelihallin edellinen uutinen parin viikon takaa kertoi Valtion Elokuvatarkastamon yhdessä FIGMA ry:n kanssa tekevän joulukuussa tutkimusta suomalaisten pelikauppojen pelimyynneistä alaikäisille. Tutkimus on ohi, ja sen tulokset harmillisen odotettavat.
Alaikäiset avustajat kävivät yrittämässä kielletyn pelin ostamista pääkaupunkiseudun tärkeissä pelikaupoissa. Pelien ostoa yritettiin Anttilassa, Gamestopissa, K-Citymarketissa, Konsolinetissä, OnOffissa, Prsimassa, Sokoksessa, Stockmannilla ja Tiltissä. Yhteensä 24:ssä myymälässä tehdystä 37:stä koeostosta onnistui peräti 16.
Myyjät saivat heti oston onnistuttua huomautuksen VET:n tarkastajalta, ja lisäksi kauppojen johtoon oltiin yhteydessä.
VET ja FIGMA aikovat jatkossakin tehdä pistokokeita pelikauppoihin.
EDIT 2. FIGMAn lehdistötiedote kertoo edellisen lisäksi vielä sen, että koehenkilöt olivat 12-16-vuotiaita. Niin, ja lapset eivät saaneet pitää ostamiaan pelejä. How unfair, olihan kyse melkein täysi-ikäisistä...
« Viimeksi muokattu: 29.12.2007 01:04 kirjoittanut Sharkie »
"Why don't you glue yourself to the television set, completely ignore me, and play Nintendo until you're too tired to make love?"
tallennettu
tuhis
Vieras
Pelaaminen on essentiaalisti verbi ja viittaa tekemiseen. Kun joku on hakannut lumilapiolla kymmeneltä kallot halki ja uutisointi muotoillaan "pelasi väkivaltaisia pelejä", niin suggeroidaan kansalle aika suoraan sitä että näillä kahdella asialla on kiistaton yhteys. Varmasti onkin jos vanhemmat eivät ole välittäneet mitä lapsi katsoo tai tekee.
Onneksi valtaosa ihmisistä erottaa intuitiivisesti hyvän ja pahan.
tallennettu
Ramen Soup
"Done in three minutes!"
Jäsen
Viestejä: 110
Basaaripisteet: 1
Hypermarketin kassahenkilöillä ei luonnollisesti ole mitään käsitystä videopelien ikärajoista.
Nojoo, itte kyseisessä hommassa toimineena voin kertoa, että ainakin ohjeistukset pelien ja leffojen ikärajojen tarkastamiseen on aivan yhtä tiukat kuin alkoholin ja röökin osalta.
Aina kun iskä tai äiskä oli ostamassa hihassa roikkuvalle 5 v nassikalle jotain GTA:ta, kysäisin iskältä tai äiskältä et "tiedäthän nyt varmasti että tämä peli on k-18?". Suurin osa tiesi, alkoi punastelemaan ja keksimään jotain fiksua selitystä miksi ostaa k-18 peli viisivuotiaalle. Paras selitys oli "no ku ei teil muita pelejä näytä tuolla olevan niin on pakko ostaa näitä k-18 pelejä..!!"
Osa taas ei oikeasti tiennyt, ja peli jätettiin siihen.
"Aa sie nii kaunis, noin no ällee haalistu ku haaveisii sie vaa hukut sil’ aah! - eellä onni on, sinua kiin’ ei saa!"
tallennettu
Tuulisti
"Nurse Joyta vähän väsyttää"
Jäsen
Viestejä: 869
Basaaripisteet: 0
Joo en taas jaksa millään uskoa, että pelaaminen olisi edes etäisesti samoissa haittaluokissa kuin päihteet, paska seura ja vanhempien mokat. En ymmärrä miten tästä edes jaksetaan vielä jauhaa.
Agression lisääntymiseen uskon, mutta en näe, että siitä olisi loppujen lopuksi mitään haittaa jos perhe on kondiksessa ja opetus pelaa. Hakkasinhan minäkin skidinä Rocky IV:n jälkeen liikennemerkkejä ja muita mielikuvitusvihollisia niin, että rystyset menivät vituiksi, mutta seuraavana päivänä unohdin koko leffan. Sitäpaitsi sain äiskältä selkään jos löin kaveria (joo silloin vielä porukka sai selkäänsä)
Huokaus. Ajattelin etten tähän soppaan kyllä koske maailman pisimmälläkään lusikalla (vaikka Heinz vetikin todellisen argumentoinnin rimanalituksen limbo-maailmanennätyksen) mutta: Elä nyt Zoukka vajoa tuolle tasolle. Terveet videopelaajat eivät pidä videopelejä vaarallisena, eivätkä viiniharrastajat pidä alkoholia vaarallisena. Viiniharrastajat kuitenkin uskaltavat myöntää että alkoholi ei ole kaikille ja että se on suurissä määrin haitallista. Videopelaajat tuntuvat pelkäävän aivan hirvittävästi sitä, että heidän suosikkiharrastuksensa ei olisikaan täydellisen terveellistä ja puhtoista.
Yhtäkään tutkimusta ei voida edes puolueettomasti arvioida, koska "kaikki tutkijat ovat idiootteja ja ne vaan haluavat kieltää kaiken kivan ja syyttää ihania pelejä ilkeiden vanhempien vioista". Tässäkään tutkimuksessa ei tietääkseni ollut mitenkään tarkoitus kieltää videopelejä tai edes sensuroida niitä (vaikka mikäli olen pelaajatoveri ymmärtänyt oikein, pelien taiteellinen arvo riippuu veren määrästä ja peli muuttuu huonoksi jos tämä taiteellinen arvo poistetaan) vaan kiinnittää huomiota juuri siihen minkä jokaisen jo tulisi tietää, eli väkivalta ei ole lapsille sopivaa viihdettä. Itse asiassa missään yliopistojen tutkimuksessa ei lähtökohtaisesti voi olla taka-ajatuksena polittinen tai ideologinen päämäärä, mutta totta kai on helpompi tuomita koko tiedeyhteisö läpimädäksi ja korruptoituneeksi uskonnon ja politiikan leikkikentäksi kuin ottaa se edes lähtökohtaisesti tosissaan vaikka tulokset eivät aina ilahduta. Tässä ei myöskään mitenkään moralisoida pelialaa, mutta pelaajat ilmeisesti ovat niin herkkänahkaisia että kokevat kaiken keskustelun olevan hyökkäys heitä vastaan. Jos tämä olisi jokin äitien lastenkasvatusfoorumi, ehkä tämä uutinen koettaisiin törkeäksi hyökkäykseksi ihmisten oikeutta kasvattaa lapsiaan miten haluavat kohtaan? Ja ehkä se olisi hieman aiheellisempi kokemus, sillä kyllä minä ainakin tämän tutkimuksen luettuani kokisin syyllisyyttä jos sallisin pienelle lapselle väkivaltaviihteen, en siis todellakaan kuvittelisi että vika on siinä tehtaassa josta se väkivaltaviihde minulle ja siitä lapselle lopulta tulee.
Sanokaa mitä sanotte, mutta tuollaiset "lasten lisääntyneestä aggressiosta ei ole mitään haittaa" -mielipiteet ovat omasta mielestäni rehellisesti sanottuna niin suurta ääliömäisyyttä, että sellaisten julkituomisesta pitäisi olla jo seuraamuksia. Ja sinä, Zoukka, et todellisuudessa voi lainkaan tietää millainen vaikutus väkivaltaviihteellä (jota tiedän sinun glorifioivan säännöllisin väliajoin) on sinun persoonaasi ollut. Ehkä sinäkin aikanaan näytät lapsellesi väkivaltaisia ohjelmia, pelautat huipputaiteellisia suolestuspelejä ja rankaiset väkivallasta väkivallalla, koska olisihan se sääli jos lapsi ei kokisi tuollaisia mieltä laajentavia kulttuuriteoksia ja eihän siitä ollut sinullekaan mitään haittaa. Jännä ajatus on sekin, että väkivaltaisessa tai väkivaltaa ihannoivassa ympäristössä kasvaneista lapsista ei välttämättä tule itse väkivaltaisia - vaihtoehtoina mieleen tulee näin äkkiseltään esimerkiksi kehittymätön tai muuten epäterve itsetunto tai tunne-elämä, alistuneisuus tai vaikka paniiikkihäiriö.
Pelaajalaudan Smurfette principle.
tallennettu
sleepy
o----o
Jäsen
Viestejä: 828
Basaaripisteet: 6
Tässäkään tutkimuksessa ei tietääkseni ollut mitenkään tarkoitus kieltää videopelejä tai edes sensuroida niitä vaan kiinnittää huomiota juuri siihen minkä jokaisen jo tulisi tietää, eli väkivalta ei ole lapsille sopivaa viihdettä.
Olen toki sitä mieltä, että niiden yli k15-ikärajoilla merkittyjä videopelejä tai elokuvia on aika typerää näyttää lapselle, mutta vaikka väkivalta ei ole ehkä se mieltärikastuttavin asia maailmassa, kuuluu se silti hyvin monen lapsen leikkeihin.
Varsinkin pojilla iso osa leikeistä on jotain pyssyjuttuja, sotaa leikkimistä tai jotain muuta kepillä huitomista. Ei nyt ehkä ole kyse mistään saalistustaitojen hankkimisesta kuten joillain leijonanpoikasilla, mutta kai siellä jotain pieniä vaistonrippeitä on jäljellä. . . Ja ylipäätään väkivallan pitäminen lasten ulottuvilta on melkein mahdotonta, jos talossa on jotain mediaa ulostavia laitteita; suurin osa kaikille sallittu-ikärajalla varustettu videopeli, joka ei ole bilepeli, sisältää aika varmasti jonkinlaista vihollisen kukistamista ja iso osa piirretyistäkin sisältää sen pahiksen nujertamista.
Itse tutkimusta en oikein ymmärrä, koska tupakan vaarallisuuden rinnastaminen mediaväkivaltaan tuntuu käsittömältä; onko syöpä juuri ja juuri haitallisempaa kuin veren näkeminen? Pitäisikö videopelikansiin pistää joku varoitus tupakkalaatikoiden tapaan? "Voi aiheuttaa sosiaalista eristymistä ja verenhimoa"?
under the rocks and stones
,there is water underground
tallennettu