Nintendon omasta historiasta löytyy (ihan lähiaikoinakin tapahtuneita) poikkeuksia tähän. Wii starttasi aivan uskomattoman hyvin, mutta nyt kun tilannetta katsoo, niin aika kehnosti menee.
Wiillä menee loistavasti. Jokainen myyty konsoli on kartuttanut Nintendon kassaa. Lisäksi Nintendon omat pelit ovat myyneet suorastaan sekopäisen hyvin Wiillä. Toki laitteen myynnit hiipuvat tällä hetkellä ja onhan PS3 ja Xbox 360 ottaneet Wiitä kiinni jo jonkun aikaa, mutta ei tässä kuitenkaan ole missään mielessä epäselvää kuka kisaa johtaa. Xbox 360 on edelleen 30 miljoonaa jäljessä Wiin myynneistä.
Toisaalta taas DS naurettiin ennakoiden perusteella pihalle ja PSP:n piti olla käsikonsolien kuningas. Myynnit olivatkin DS:llä alkuun suht verkkaisia, mutta Liten, aivojumppapelien ja laitteen potentiaalista innostuneen laajan kehittäjätuen seurauksena PSP jäi puremaan pahasti pölyä. Ennakkohype on toki tekijä, mutta tässä on kyllä aika paljon muitakin muuttujia mukana.
Olet oikeassa kyllä tässä. En kuitenkaan ehkä ihan sanoisi, että DS:n menestykseen ei kukaan uskonut. Väittäisin jopa, että se oli ennakkosuosikki PSP:tä vastaan, vaikka toki PSP oli äärimmäisen vahva kilpailija. DS pieksi PSP:tä ihan alusta alkaen, vaikka ottikin ison myyntiräjähdyksen Liten ja aivojumppien myötä.
Mutta tämä on kyllä ihan validi pointti siitä, että pelikonsoli saattaa saavuttaa suuren kohderyhmänsä vasta pienellä viiveellä. En kuitenkaan sanoisi, että alkuhypeä puuttui. PSP:n ja DS:n välinen kilpajuoksu oli itseasiassa aika helvetin tehokkaasti tapetilla jo kuukausia ennen koko laitteiden julkaisuja.
En oikeasti vetäisi mitään johtopäätöksiä mistään mihinkään suuntaan. Ja, kuten sanoin, moiset huolet ovat lähinnä Nintendon huolia eivätkä kosketa pelaajaa oikein millään tasolla.
Pelikonsolin julkaisun mahdollinen epäonnistuminen koskettaa mielestäni pelaajia aika paljonkin. Jos Wii U ei onnistuisikaan houkuttelemaan ostajia pariinsa, tällä olisi vahvat vaikutukset Sonyn ja Microsoftin tuleviin suunnitelmiin.
Vähän itsekkäämpikin näkökantakin minulta löytyy. Minä yksinkertaisesti tykkään siitä, kun konsoleista ja sen tulevista peleistä saa intoilla etukäteen. Se vetää tietyllä tavalla jopa niiden pelien pelaamiselle vertoja.
Tosin tässä voi olla sekin että Nintendolla ei ole laitteita tarpeeksi ja firma tietää sen. Turha laittaa rahaa mielettömästi markkinointiin jos ei voi kuitenkaan myydä niin paljon kuin olisi kysyntää.
Tästä on pakko olla eri mieltä. Olisi ihan äärimmäisen hölmöä jättää markkinoimatta laitetta siksi, ettei niitä riitä kaikille heti julkaisussa. Sanoisin, että Nintendon kanta olisi tässä tapauksessa jopa päinvastainen.
Wii U halutaan tottakai myydä mahdollisimman monelle jo ennakkoon. Laitteiden loppuminen kesken on osaltaan hyvä markkinointikikka. Jostain syystä ihmisten himo moninkertaistuu sellaisia tavaroita kohtaan, joita ei voi saada. Toki laitepula voi kääntyä omaksi tappioksikin, jos kuluttajat päättävätkin hankkia kuusen alle kilpailevan konsolin, mutta tässäkin tapauksessa se kova ennakkohype auttaisi. Kuluttajan tekee kummasti mieli odotella seuraavaa laite-erää, mikäli siitä uutuuskonsolista on päässyt kunnolla innostumaan. Ilman ennakkohypeä taas pukinkonttiin hankkii sitten PS3:n tai Xbox 360:n, kun Wii U:ta ei ole eikä se edes niin paljoa kiinnosta. Mikäli tavara uhkaa loppua kesken, ihmisten on parempi olla niin innoissaan siitä, että jaksavat odottaa muutaman kuukauden.
Wiinkin "hype" oli myös kaukana sellaisesta hehkutushypetyksestä. Paremminkin se oli anti-hypeä, jossa naurettiin Wii ja Nintendo kuolemaan heti julkaisuun. Nimi oli paskaa, ohjain oli paskaa, grafiikat oli paskaa, myynnit tulisivat olemaan paskaa, julkaisupelit olivat paskaa jne. Nintendoa pidettiin hulluna ja netti täyttyi "you will say wow" -pilkkakuvista. Sitä en kyllä kiellä etteikö laite olisi ollut kaikkien kielellä, mutta se ei ollut kovink positiivista puhetta. Nintendon kahta menestyneintä laitetta yhdistää se, että ne molemmat lytättiin maanrakoon ennen julkaisua ja julkaisun aikoihin. Katsotaan tapahtuuko sama vielä kolmannenkin kerran. Olen kuitenkin huolissani siitä, että Nintendo luulee Wii U:n automaattisesti myyvän Wiin tavalla. Joku raja pitäisi vetää tuohon salailuunkin. Sonykin kusi PS3:n kanssa oikein urakalla, kun luuli ps3:n menestyvän itsestään kakkosen jälkeen.
Siis Wiin hypehän oli yksi konsolihistorian suurimpia. Ne naureskelijat olivat vain ne kovimmat foorumien fanboyt, joilla nyt ei ole paljoakaan merkitystä. Itseasiassa Wii on varmaan ainoa konsoli, josta jopa äitini tiesi etukäteen. Ihmiset selittivät ihan suu vaahdossa sitä, miten tennistä voi pelata kapulalla huitoen, ihan kuin oikeastikin.
Wii myös varasti shown E3-messuilla. Sen hehkutuksen myötä kaikki halusivat päästä kokemaan millaista se kapulan heilutus on. PS3 julkistettiin samana vuonna, mutta jopa se jäi pienemmälle huomiolle, vaikka sen piti ennakkoon olla kaikkien aikojen suurin konsolijulkistus. Nintendo löi Sonyn ihan täysin ennakkohypessä, vaikka Sonyn piti olla tämän alan mestari.
Ja tosipelaajatkin Nintendo oli käärinyt pikkusormensa ympärille mahtavilla Revolution-puheilla. Ensin nettifoorumeilla puhuttiin vuoden verran putkeen siitä, mikä se Revolution mahdollisesti voisi olla. Sitten puhuttiin siitä, miten Wiistä tulee ensisijainen fps-alusta ja miten siistiä on lyödä kaveria valomiekalla Star Wars -pelissä. En oikeasti kykene näkemään, miten Wiin hype olisi ollut jotenkin paskaa. Sehän oli parhaiten rakennettu markkinointi sitten PS2:n.
Veikkaan nyt, että muistelet sitä aikaa, kun Wii oli jo julkaistu ja hc-pelaajat olivat suurilta osin pettyneitä siihen. Mutta julkaisua edeltävä hype oli ihan järjetöntä.