Saanko kysyä, miksi tuotanto nousisi maaseudulla? Tietääkseni kulutuselektroniikalla ja maaseututuotteilla ei ole kulutuksen suhteen sen ihmeempiä korrelaatioita. Tuotannontekijöiden lisäys sitä ei ainakaan nostaisi, ainakaan merkittävästi.
Näkökantani oli melko suurpiirteinen myönnän, mutta jos oikeasti spekuloidaan, että kulutus merkittävästi vähenisi ja nämä "turhat" työpaikat häviäisivät, niin enpä keksi muuta vastausta. Joku viisaampi ja lukeneempi voi avittaa. Varsinkin Tuulisti.
Vuonna 1950 suurin osa suomalaisista sai elantonsa maa- ja metsätaloudesta ja lähes 70 prosenttia asui maaseudulla. Nelimiljoonainen Suomen kansa oli kuitenkin vähitellen siirtymässä pelloilta tehtaisiin ja maaseudulta kaupunkeihin. Länsi-Euroopan jälleenrakentaminen ja suotuisa kehitys maailmantaloudessa loivat pohjan hyvinvoinnin nopealle kohenemiselle myös Suomessa. Vuoteen 1952 mennessä kulutus oli kaksinkertaistunut vuosisadan vaihteeseen verrattuna. 1950-luvulla Suomi alkoi muuttua toden teolla kulutusyhteiskunnaksi.
1960-luvulle saakka Suomi oli monilta piirteiltään edelleen agraarinen maa. Vielä 1950-
luvun alussa noin 40 prosenttia työvoimasta työskenteli alkutuotannossa. Vuoteen 1960
mennessä maa- ja metsätaloudesta elantonsa saaneiden osuus oli pienentynyt 35
prosenttiin. Tämän jälkeen määrä alkoi vähetä nopeasti. Vuonna 1975 alkutuotannossa
työskentelevien osuus oli enää 15 prosenttia. Samaan aikaan, kun yhteiskunta muuttui
teolliseksi, se alkoi jo kehittyä nopeasti nykyaikaisen palkkatyöläisten
kulutusyhteiskunnan suuntaan.
Tommosta löysin googlella.
(lähteet maisteritutkielma Helsingin yliopisto Taloustieteen laitos Kuluttajaekonomi ja teos "Hyvää elämää - 90 vuotta suomalaista kuluttajatutkimusta")