Kysyn myös, että osaatko ennustaa tulevaisuutta? (mielellään maailmanpoliittiselta sekä turvallisuuspoliittiselta kantilta, sanotaan vaikka kymmenen vuoden päähän)
En osaa, mutta se ei sitä tarkoita etteikö pakollinen asevelvollisuus olisi silti pelkkä vitsi.
Sama käyttää ne rahavarat järkevästi vapaaehtoiseen palkka-armeijaan pitämään sitä turvallisuusilluusiota yllä. Suomesta löytyy varmasti tarpeeksi tyyppejä siihen touhuun.
Niiden rahavarojen käyttö palkka-armeijaan olisi juurikin järjenvastaista. Ensinnäkin palkka-armeijaa varten puolustusmenoja pitäisi nostaa, ehkä jopa tuplata budjetti (koska ammattisotilaille maksetaan juurikin sitä palkkaa). Toiseksi mahdollisen konfliktin sattuessa alle 50 000 hengen palkka-armeija ei pystyisi puolustamaan kuin pääkaupunkiseutua, ja sitäkin valmisteltuna ehkä muutamia viikkoja. Totta on myös se, että nykyisen kokoisella vahvuudella ei aivan koko maata saada puolustettua, mutta suurinta osaa ja tärkeimpiä alueita ja infrastruktuuria. Riippuen harmaan vaiheen pituudesta (eli se aika ennen rähinän alkamista, jolloin toteutetaan liikennekannallepano ja valmistellaan puolustus) nykyisellä vahvuudella saataisiin Suomea puolustettua ainakin 3-6 kuukautta, ellei jopa pidempään. Riippuen huollon toimivuudesta, sekä Venäjän panostuksesta Suomen suuntaan. Tässä pitää tietää, että mahdollinen konflikti ei tulisi olemaan pelkästään Suomen ja Venäjän välinen, vaan osa suurempaa kokonaisuutta, jossa useat maailman valtiot sotisivat keskenään. Venäjä ei hyökkäisi Suomeen saadakseen täältä vettä ja metsää, vaan turvatakseen luoteisen suuntansa käyttämällä Suomen maaperää puskurina.
Puolustusvoimat on pelote Venäjälle; tarkoitus on tehdä mahdollisesta sodasta niin kallis, ettei hyökkääjälle ole mitään järkeä sitä aloittaa. PV on paradoksaalisesti olemassa siksi, ettei sitä koskaan tarvittaisi. Palkka-armeijalla, tai kokonaan ilman armeijaa, Suomi olisi pelkkä heittopussi tulevaisuuden maailmanpoliittisella areenalla. Suurvallat voisivat kävellä meistä yli miten lystäisivät, jos se olisi heille edullista.
Maailma täysin ilman sotaa olisi parempi paikka. Mutta uskottelu siitä, etteikö sota voisi enää _koskaan_ uhata Suomea on naiivia ja epärealistista.
Jos olisin sanonut sinulle vuonna -79, että Berliinin muuri kaatuu kymmenen vuoden päästä, tai että koko Neuvostoliitto romahtaa vuonna -91, olisitko uskonut?
En varmaan vuonna -79, mutta jos nykyään kysytään, niin ei tekisi tiukkaakaan uskoa. Mitä vain voi tapahtua ja hetkessä.
Niin, kuka tietää mihin Venäjän nykyinen politiikka johtaa kymmenen vuoden kuluessa. Demokratia ei ole ainakaan lisääntynyt viime vuosikymmenen aikana. Maailman nykyisistä jännitepesäkkeistä voi taas konflikti hyvinkin levitä maailmanlaajuiseksi. Huolestuttavimpina tällä hetkellä Israel/Syyria/Iran-akseli, sekä Pohjois- ja Etelä-Korean jännitteet.