Ihan mielenkiintoisia seikkoja eräästäkin blogikirjoituksesta. Nyt kun puhe käy taas kiivaana varsinkin lehdistössä siitä, kuinka kaikki suomalaiset miehet on väkivaltaisia ja aseet on saatanasta. Näitä asioita voisi taas pohtia, ennenkuin ruvetaan kiljumaan aseiden täyskieltoa jonkinlaisena korjaustoimenpiteenä tilanteeseen. Varsinkin kursivoitu ja lainausmerkeissä oleva kohta on erittäin tärkeä ymmärtää.
Minusta ei ole mukavaa elää yhteiskunnassa, jossa tapetaan vuosittain n. 130 ihmistä, suurin osa teräaseilla tai paljain käsin
---
En pidä siitäkään, että vuosina 2003-2010 surmattiin 39 alle 15-vuotiasta lasta, ylivoimainen enemmistö äitinsä toimesta
---
1) Viimeisten kymmenen vuoden aikana henkirikosten määrä on ollut selvässä laskussa. Lasku on ollut nopeampaa kuin EU-maissa keskimäärin. Lasku on tapahtunut "yksinomaan" miesten tekemissä rikoksissa, sekä miehiin että naisiin kohdistuvissa.
Tämä ei kovin hyvin tue sitä median lietsomaa kuvaa, että juuri nyt olisi erityisen suurta syytä olla huolissaan.
2) 69%:ssa vuosina 2003-2010 tapahtuneista aikuisten välisistä henkirikoksista kumpikin osapuoli oli humalassa. Vähintään toinen osapuoli oli humalassa 83%:ssa rikoksista. 50-60-luvuilla henkirikollisuuden taso oli kolmanneksen nykyistä matalampi. Nykyiselle, korkealle tasolle noustiin vuonna 1969, suuren alkoholireformin myötä.
3) Vuosina 2003-2010 henkirikoksiin syyllistyneistä miehistä 56% oli tuomittu henki- tai pahoinpitelyrikoksesta edeltävien kymmenen vuoden aikana vähintään kerran. 37% oli ollut aiemmin vankilassa.
4) Pääosa henkirikoksen tekijöistä oli työikäisiä (mediaani 37-38 vuotta), mutta vain viidesosa oli työelämässä. Puolet oli työttömänä tai lomautettuna ja 15% varhaiseläkkeellä. Myös tekijöiden koulutustaso oli hyvin alhainen.
Kohtiin 2) ja 4) liittyen Lehti tiivistää seuraavasti:
"Rikollisuustason korkeus selittyy suurelta osin keski-ikäisten työttömien miesalkoholistien poikkeuksellisen korkealla rikollisuustasolla.
Muiden sosioekonomisten ryhmien henkirikollisuus ei Suomessa tasoltaan juurikaan eroa muiden läntisen Euroopan maiden tilanteesta."
Valtava enemmistö, yli 80%, henkirikoksen tekijöistä on tekohetkellä humalassa. Siinä, missä ase selkeästi ei pane omistajaansa tappamaan, alkoholi selkeästi panee nauttijansa tappamaan. Henkirikokset ovat siis alkoholi- ja sosiaalipoliittinen ongelma.
Enemmistö henkirikoksen tekijöistä on aiemmin tuomittuja väkivaltarikollisia. Jos henki- ja väkivaltarikolliset pidettäisiin lukkojen takana ns. yleistä oikeustajua vastaava aika, suuri osa uusista henkirikoksista jäisi tekemättä. Henkirikokset ovat siis kriminaalipoliittinen ongelma.
Enemmistö henkirikoksen tekijöistä on työttömiä ja syrjäytyneitä. Henkirikokset ovat siis työvoimapoliittinen ongelma.
Montako sellaista, Suomen korkeisiin henkirikoslukuihin liittyvää pääkirjoitusta tai kolumnia olette lukeneet, joissa vaadittaisiin pikaisia toimia alkoholi-, kriminaali-, sosiaali- tai työvoimapolitiikan muuttamiseksi?