Tarjoa sitä mitä työnantaja tarvitsee, äläkä luule että koulutus olisi joku oikotie onneen. Yhteiskunta ja riskin ottavat yritykset eivät ole mitään velkaa sinulle.
Tämähän se onkin. Koulutuksella ei välttämättä tee käytännössä tee mitään. Eikä koulutuksella voi tarjota sitä mitä työnantaja tarvitsee. Onko tämä siis opiskelija vika? Ei todellakaan. Opiskelulaitoksen tarkoitus on antaa koulutus ammattiin että pystyt työskentelemään ammatin vaatimalla tasolla. Tällä hetkellä useassa tapauksessa se ei ole sitä. Ja kyse ei ole siitä että mennään rimaa hipoen läpi. Vaikka tutkinnon hoitaisi kunnialla, se ei työnantajaa kiinnosta. Jos koulutus ei ole sitä mitä työnantaja haluaa, koko koulutuksen tarkoitus katoaa.
Jokainen johtaja on ansainnut palkkansa. Alaiset aina kritisoivat kovia palkkoja, mutta saa sinne johtajaksi yrittää mennä jos on kompetenssia(perusta oma yritys ja tadaa olet TJ). Kummasti ne halut karisee, kun itse pääsee esimieheksi(kokemusta on). On nimittäin hieman rankempaa, kuin olla vain suorittavaa porrasta. Ne paineet ja työmäärä on moninkertaiset perusjantteriin verrattuna ja palkka ei ikinä korvaa sitä vapaa-ajan menetystä ja työmäärää, vaikka se alhaalta päin voisi siltä näyttää. Tunnen tässäkin tapauksessa pari isoa johtajaa, jotka ovat vapaaehtoisesti alentaneet itsensä takaisin asiantuntijoiksi, koska TJ:n hommat ovat sellaista paskaa, että hyvin harva sitä pitkään kestää.
Totta kai TJ on valinta ja saavutus ja eivät nekään peikaloitaan pitkin päivää pyörittele. Mutta silti ero on mieletön. Ajatellaan että tuo keskon TJ tekee 18h/pv ja 6pv/vko. Tästä tulee 432h kuukaudessa (4vko). Vuosipalkka oli 1,2 miljoonaa euroa, eli kuukaudessa 100 000€. Tästä saadaan tunti palkaksi n. 230€. Siis tuntipalkka. Luku on aivan mieletön vaikka työ olisikin vaativaa. Ja kun ajatellaan että tuo 1,2milj. ei ole todellakaan se vuoren huippu, ei palkassa eikä siinä kuinka paljon todellisuudessa saadaan firmalta, liikutaan aivan järjettömissä luvuissa.
Ilman YT-neuvotteluita ei olisi mitään yrityksiä, koska ne olisivat konkurssissa. Ei ole kovinkaan tehokasta pitää työvoimaa joka ei tuota lisäarvoa yritykselle. Yrityksen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa, ihan vapaasti saa itse ottaa sitä riskiä ja perustaa niitä omia yrityksiä. Ei tarvitse ulista sitten YT-neuvotteluista ja voi itse palkata vaikka koko suomen ja kaikki suomen huippuosaajat.
Olisi mielenkiintoista tietää kuinka kävisi palkkojen jos hallitus ja korkein johtoporras ei olisi niin hyvää kaveria joka paikassa. Nämä kun päättävät pitkälti toistensa palkat. Toisivatko johtoporras tosiaan niin paljon lisäarvoa yritykselle? Sen ymmärrän että YT:t ovat sinänsä järkiperusteinen ratkaisu jos bisnes ei käy tarpeeksi. Jotain täytyy tehdä silloin. Mutta jostain syystä miljoonien bonuksia ja palkkoja ei lasketa tähän jatkuviksi kuluiksi vaikka niitä jatkuvasti johtoportaalle annetaan. Ja kaikista huvittavinta tässä on, että johtoporras haluaa ja vaatii että noudatetaan yhtiön arvoja ja välitetään omasta yrityksestä, koska se molemmin puoleista kunnioitusta ja tukemista. Kuitenkin johtoporras haluaa samalla hoitaa työntekijä puolen ennen kaikkea mahdollisimman halvalla. Jos jostain halutaan kiristää, se on työntekijöiden määrästä, ei johtoportaan juoksevista kuluista tms. Ainoa asia mikä jatkaa säästökuurin aikana normaalilla tavalla, tai on säästökuurin ulkopuolella, on johtoportaan työympäristö. Sitä ei uudisteta ikinä tai edes mietitä onko sielä ilmaa kustannuksissa.